utorok 12. marca 2013

Posledné ochladenie tejto zimy



Reminiscencia na marec 1993
Po teplotne veľmi príjemnom začiatku marca, kedy teploty v najteplejších oblastiach Slovenska vystúpili vysoko nad 15 °C nás čaká v druhej polovici tohto týždňa veľmi výrazné, a pravdepodobne aj posledné ochladenie tohtoročnej zimy. Klimatologická zima síce už skončila koncom februára, no historické záznamy o počasí a koniec koncov aj nastávajúce ochladenie sú dôkazom toho, že vpády arktického vzduchu zo severu nie sú ničím neobvyklým ani v tomto období a že zima sa k nám môže vrátiť aj na začiatku jari. 

Jedným z ukážkových príkladov z nie až tak vzdialenej histórie je aj pamätné ochladenie z konca marca 1993, kedy teploty na väčšine územia Slovenska v priebehu niekoľkých dní nevystúpili ani cez deň nad nulu a k tomu všetkému sa pridalo aj intenzívne sneženie, ktoré navodilo nefalšované zimné podmienky. Nečudo, miestami napadlo až pol metra nového snehu, a výnimkou nebola ani oblasť Bratislavy. Pocit „arktického“ chladu navyše umocňoval veľmi silný nárazový vietor, ktorý viedol k tvorbe až metrových závejov. Zopakuje sa táto situácia aj tento rok? Nie je to vylúčené! No ochladenie nepotrvá dlho.


Obr. 1: Predpokladaný vývoj teploty (v °C), tlaku vzduchu (v hPa) a výšky geopotenciálu (v gpdm) na piatok a sobotu (6:00 UTC) poukazuje na presun hlbokej tlakovej níže cez severný Balkán a Maďarsko smerom na severovýchod. V silnom severnom prúdení k nám vo štvrtok a hlavne v piatok prenikne veľmi studený vzduch arktického pôvodu (Zdroj: www.wetterzentrale.de, model GSF-NOAA)



Obr. 2: Vývoj predpokladaného teplotného poľa v sobotu a v nedeľu ráno (6:00 UTC), kedy by malo dôjsť k najvýraznejšiemu ochladeniu prízemných vrstiev atmosféry - nad snehovou pokrývkou môžu ranné teploty poklesnúť v niektorých lokalitách na severe a východe Slovenska až k -20 °C (Zdroj: www.wetterzentrale.de, model GSF-NOAA)
     
Príčiny ochladenia
Príčinu výrazného ochladenia, ktoré možno očakávať už v priebehu štvrtka a ktoré  vyvrcholí pravdepodobne počas nasledujúceho víkendu, možno vidieť v nie príliš štandardných cirkulačných podmienkach v euro-atlantickom priestore. Dlho pretrvávajúca negatívna fáza Severoatlantickej oscilácie (NAO) v kombinácii s nadpriemerne teplými vodami severozápadného a severného Atlantiku (vrátane európskej časti Arktídy; odchýlky až do 2 °C) vedú k dlhodobému zoslabovaniu zonálneho prúdenia vzduchu. Prejavuje sa to častými prienikmi studeného vzduchu zo severu Európy a Atlantiku až do Stredomoria. V dôsledku týchto podmienok sa v priebehu tohtoročnej zimy v priestore nad západným a centrálnym Stredozemným morom často vytvárali výrazné tlakové níže (cyklóny). Tie sa po obvyklých dráhach smerom na severovýchod, cez Taliansko a Balkán, následne presúvali až nad naše územie, a najmä na juhozápade a východe Slovenska viedli k nadnormálne vysokým úhrnom zrážok, prevažne vo forme sneženia. Nie je preto sa čomu čudovať, že na mnohých miestach spadlo v priebehu januára a februára aj viac ako 200 % zrážkového normálu. Klimatologické zhodnotenie tohtoročnej zimy možno nájsť napríklad aj na stránke Dr. Matejoviča: http://www.nun.sk/jar2013.htm


Obr. 3: Severoamerický kontinet v priebehu poslednej zimy 2012-13 zažil niekoľko krajne extrémnych zimných cyklón, ktoré priniesli do vnútrozemia a na východné pobrežie mimoriadne vysoké úhrny zrážok, predovšetkým vo forme snehu  
(Zdroj: http://www.wunderground.com/blog/JeffMasters/comment.html?entrynum=2362)

Len na okraj pripomenieme, že nedávny výskum cirkulačných podmienok na severnej pologuli poukázal na to, že takto neštandardné podmienky zimnej cirkulácie pretrvávajú už minimálne od obdobia rokov 2007-2008. Najnovšie poznatky k tejto téme prináša analýza kolektívu autorov:

Vladimir Petoukhova, Stefan Rahmstorfa, Stefan Petria a Hans Joachim Schellnhubera
Quasiresonant amplification of planetary waves and recent Northern Hemisphere weather extremes: http://www.pnas.org/content/early/2013/02/28/1222000110.


V priebehu tejto zimy sa extrémnosť cirkulácie vzduchu nad veľkými oblasťami severnej pologule prejavila nielen v Európe, ale napríklad aj v Severnej Amerike, predovšetkým potom v USA, kde sa v priebehu januára a februára vystriedalo hneď niekoľko mimoriadne extrémnych vpádov arktického vzduchu (rekordné boli najmä snehové zrážky v oblasti východného pobrežia USA). Niektoré veľmi aktuálne analýzy extrémného zimného počasia v USA prináša aj blog amerického meteorológa Jeffa Mastersa:

Heavy snows fall from Chicago to Virginia
Winter storm dumps over 20 inches of snow on Virginia
Sprawling Nor'easter still bringing heavy snow, damaging coastal floods

O možnom prepojení abnormálne vysokých teplôt na severnej pologuli, a zvlásť v oblasti Arktídy a atypických cirkulačných podmienkach v USA a v Európe sme priniesli stručnú analýzu napríklad aj tu: http://www.nun.sk/Zimne_%20cyklony.htm, prípadne aj tu. http://www.nun.sk/summer.htm


Návrat nefalšovanej zimy
Očakávané ochladenie bude pravdepodobne sledovať scenár typický pre tohtoročnú zimu. Výrazná a pomerne hlboká tlaková níž sa bude presúvať z oblasti centrálneho Stredomoria a severného Talianska spočiatku na východ a neskôr na severovýchod, ponad Maďarsko, a po jej zadnej strane prenikne vo štvrtok a najmä v piatok do našej oblasti studený, pôvodom arktický vzduch. Prienik studeného vzduchu navyše zvýrazní v piatok aj silný nárazový vietor. Stredomorská cyklóna so sebou „ponesie“ značné množstvo vlhkého vzduchu, ktorý v kombinácii s nízkymi dennými a nočnými teplotami spôsobí intenzívne sneženie, spočiatku len na severe a východe, neskôr najmä v piatok aj na juhu Slovenska. Najviac snehu by malo napadnúť práve na severe a východe územia, v priebehu štvrtka a piatku maximálne do 40-45 cm. Väčšie nepríjemnosti pravdepodobne spôsobí nepríjemný severozápadný až severný vietor, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch až 70 km/h (najmä na západe a severe SR). Najchladnejšia fáza ochladenia však príde až v priebehu víkendu, kedy po utíšení vetra a vyjasnení môžu ranné minimálne teploty vzduchu nad snehovou pokrývkou klesnúť až k -20 °C, a to hlavne v kotlinových polohách na východe a severe Slovenska. Na juhu klesne teplota väčšinou k -5 až -10 °C. Celodenný mráz možno očakávať na východe a severe Slovenska, naopak na juhu a krajnom juhozápade vystúpia v prípade slnečného počasia maximálne denné teploty pravdepodobne až k 3-4 °C. 


Obr. 4: Nad juhozápadnou Európou a centrálnym Stredomorím sa začína prehlbovať rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu (Zdroj: www.wetterzentrale.de)


Obr. 5: Pole vetra v 10 metroch v piatok 15.03.2013 o 12:00 UTC na základe výstupov modelu ALADIN z 12.03.2013 predpokladá v horských oblastiach nárazy vetra s rýchlosťou aj viac ako 35-40 m/s (Zdroj: http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_num_vie)


Teplejšie počasie sa vráti rýchlo
Už na začiatku budúceho týždňa dôjde k obnoveniu teplejšieho prúdenia vzduchu od juhu až juhozápadu, čo sa začne prejavovať už v pondelok na západe relatívne vysokými denným teplotami, až okolo 10 °C. V priebehu celého nasledujúceho týždňa sa bude postupne otepľovať aj na ostatnom území Slovenska a je veľmi pravdepodobné, že posledný marcový týždeň sa opäť bude niesť v znamení veľmi príjemného jarného počasia, s teplotami až do 20 °C. Z dnešného pohľadu ide samozrejme zatiaľ len o predpoklad. Vzhľadom k tomu, že nastupujúce ochladenie nebude mať trvalý charakter a potrvá relatívne krátku dobu (max. 4 dni), nemali by mať nízke teploty a ďalšie sprievodné javy (sneženie, nárazový vietor) výraznejší negatívny dopad na obyvateľstvo, dopravu či dokonca rastlinstvo.


Zdroje:

Wetterzentrale.de: http://www.wetterzentrale.de/
SHMÚ - aktuálne informácie: http://www.shmu.sk/sk/?page=1741#x77
Stránka Dr. Pavla Matejoviča: www.nun.sk  

1 komentár:

Vysušovanie krajiny vs. silnejúci skleníkový efekt

Je príčinou klimatickej zmeny a globálneho otepľovania vysušovanie krajiny? V súvislosti s príčinami globálneho otepľovania a klimatick...